poniedziałek, 2 kwietnia 2012
Tort Szwarcwaldzki
Tort Szwarcwaldzki
Znany i wypiekany na całym świecie, pochodzi od niemieckich cukierników.
Klasyczny tort z delikatnym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Nie za słodki, bardzo dobrze zrównoważony, harmonijny, lekki i prosty do przygotowania.
Tort Szwarcwaldzki. Przepis na tort z ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami.
Ciasto czekoladowe:
• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie:
• 450 g mrożonych wiśni bez pestek
• 2 łyżki cukru
• Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)
Bita śmietana:
750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie
Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.
Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.
Przepis pochodzi z książeczki z przepisami na "Potrawy światowej sławy" wydanej przez Agorę.
W oryginalnym przepisie do nasączenia ciasta używa się 100 ml wiśniówki zmieszanej z 1/2 szklanki wody. Ja wykorzystałam sok z wiśni zmieszany z alkoholem.
W oryginalnym przepisie wierzch tortu dekoruje się połową tabliczki czekolady. Ja tort udekorowałam gotowymi wiśniami w słodkiej zalewie. Reszta przepisu - bez zmian.
Źródło:kwestiasmaku.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz