wtorek, 3 kwietnia 2012
Cannelloni
Cannelloni to danie dla wielbicieli makaronu. Jeśli znudziło ci się tradycyjne spaghetti, wypróbuj makaronowe rurki nadziewane mięsem mielonym z serem i pomidorami. Danie jest pożywne i można je zamrozić. Najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego, półwytrawnego wina.
Cannelloni - składniki:
·25 dag makaronu cannelloni;
·50 dag mielonej cielęciny;
·10 dag surowej szynki;
·10 dag pieczarek;
·papryka;
·cebula;
·50 dag pomidorów;
·250 ml mleka;
·10 dag żółtego sera;
·2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, bazylia, oregano, sól;
Cannelonni - wykonanie:
Pieczarki, cebulę, paprykę i szynkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, mieszając podsmażyć. Doprawić ziołami i czosnkiem. Podlać odrobiną wrzątku, dusić 10 minut. Przygotować beszamel: stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć ją na złoto i rozprowadzić mlekiem. Doprawić solą i mieszając, zagotować. Makaron gotować przez 5 minut i napełnić farszem. Połowę pokrojonych pomidorów rozłożyć na dnie formy. Ułożyć cannelloni, przykryć pozostałymi pomidorami. Wierzch polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz