wtorek, 3 kwietnia 2012

Cannelloni




Cannelloni to danie dla wielbicieli makaronu. Jeśli znudziło ci się tradycyjne spaghetti, wypróbuj makaronowe rurki nadziewane mięsem mielonym z serem i pomidorami. Danie jest pożywne i można je zamrozić. Najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego, półwytrawnego wina.
Cannelloni - składniki:

·25 dag makaronu cannelloni;

·50 dag mielonej cielęciny;

·10 dag surowej szynki;

·10 dag pieczarek;

·papryka;

·cebula;

·50 dag pomidorów;

·250 ml mleka;

·10 dag żółtego sera;

·2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, bazylia, oregano, sól;
Cannelonni - wykonanie:

Pieczarki, cebulę, paprykę i szynkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, mieszając podsmażyć. Doprawić ziołami i czosnkiem. Podlać odrobiną wrzątku, dusić 10 minut. Przygotować beszamel: stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć ją na złoto i rozprowadzić mlekiem. Doprawić solą i mieszając, zagotować. Makaron gotować przez 5 minut i napełnić farszem. Połowę pokrojonych pomidorów rozłożyć na dnie formy. Ułożyć cannelloni, przykryć pozostałymi pomidorami. Wierzch polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz