poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Przepis na tort orzechowy

 Składniki:

    300g zmielonych orzechów włoskich
    10 jaj
    10 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki tartej bułki

Sposób przygotowania:
Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka. Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki, 1/2; szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.
Masa:

    400g zmielonych orzechów włoskich
    400ml mleka
    300g cukru
    2 kostki masła
    50 ml spirytusu

Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok. 5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową, spirytus. Przełożyć tort.

Dekoracja:
Dowolna, można polać gotową polewą czekoladową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz