wtorek, 3 kwietnia 2012

Historia pizzy

Pizzę uwielbiamy wszyscy – jest to danie naprawdę wyjątkowe, które przez kucharza może zostać przygotowane na setki różnych, całkowicie innych sposobów – wszystko celem zadowolenia nawet najbardziej wymagających gustów kulinarnych. Czy jednak ktoś z Was zastanawiał się, skąd wzięła się pizza i jaka jest tak naprawdę jej historia? O tym właśnie będzie dzisiejszy wpis.


Historia Pizzy zaczyna się wiele setek lat temu – w starożytności. To właśnie Egipt możemy nazwać państwem, dzięki któremu powstał pierwowzór znanej dzisiaj na całym świecie pizzy. Wówczas był to tak naprawdę okrągły, cienki chleb, który wypiekany w kamiennych piecach był podstawą wyżywienia ówczesnej ludności.

Egipt nie jest jednak jedynym państwem, w którym podawano pizzę. Pizza serwowana była również przez Greków, którzy wzbogacali wspomniany chleb oliwą, czosnkiem oraz bukietem różnorodnych mieszanek ziół. Warto zauważyć, że podobnie zachowywali się w późniejszym czasie Rzymianie.

Dopiero w XVI wieku Pizza w takiej formie przyjęła się we Włoszech – sam chleb, bez żadnych dodatków, podawano niższym klasom społecznym w tym kraju – brak jakichkolwiek dodatków urozmaicających pizzę wynikał z faktu, iż nie było ich po prostu stać na coś innego do jedzenia.

Pizza doceniona została przez wyższą klasę dopiero w następnym wieku (XVII wiek). Duży wpływ miały na to pomidory, które były w tym okresie importowane z Ameryki do krajów Europejskich. Urozmaicony smak pizzy został wtedy doceniony praktycznie przez wszystkich, ale to był dopiero początek popularności tego dania na świecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz