poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tort Malakoff

Pyszny austriacki deser migdałowy, bez pieczenia. Mój ulubiony. Polecam.


Kwaskowaty dżem porzeczkowy, budyniowy krem waniliowy oraz winny aromat ponczu. Do tego chrupiące płatki migdałowe oraz herbatniki. Trudno się oprzeć!

Składniki:

    25 dag podłużnych biszkoptów

Poncz:

    1/2 szklanki białego wina
    50 ml rumu
    2 łyżeczki cukru

Masa:

    1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub malinowego
    1,5 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru
    25 dag masła
    3 łyżki cukru pudru
    10 dag uprażonych płatków migdałowych

Dekoracja:

    bita śmietana
    kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie

Źródło:kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz