poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tort malibu

Polecam. Bardzo smaczny, wysoki tort. Klasyczny, ale o wyczuwalnym aromacie Malibu.


Biszkopt:
• 7 jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
• 1 litr śmietanki 30%
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny
• soku z połowy cytryny
• 100 ml likieru malibu
Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe

Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy (21 x 26 cm) i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Masa:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz