wtorek, 3 kwietnia 2012

Spagthetii bolognese - sprawdzony dobry przepis


Składniki:

puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
200g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 opakowania makaronu spaghetti
starty ser do posypania
sól i pieprz
   
Sposób przygotowania
Na gotującą się osoloną wodę wrzucam makaron i gotuję ok 10 min al dente.
Na patelni na łyżce oliwy smażę posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaję pomidory z puszki i gotuję wszystko ok 5 min (można dłużej gdy pomidory mają dużo sosu). Dodaję bazylię i oregano. Doprawiam solą i pieprzem.Na talerz wykładam ugotowany makaron, polewam sosem i posypuję startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz