
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa i dekoracja:
1/2 l śmietany (30-proc.)
cukier do smaku
1 łyżka żelatyny
trochę dżemu
1 kg wiśni
1 torebka galaretki wiśniowej
wiśnie do ozdoby
Tort wiśniowy - sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: jajka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia, nie przerywając ubijania, wsypuj małymi porcjami mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełnij natłuszczoną i wysypaną tartą bułką formę, upiecz w temp. 170°C. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na torebce. Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Biszkopt przekrój na pół, posmaruj dżemem, obłóż wydrylowanymi wiśniami. Posmaruj masą, przykryj drugim krążkiem ciasta, posmaruj dżemem, obłóż resztą wiśni. Zalej tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekoruj tort resztą śmietany i wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz