poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tort Cappuccino

Na pieczonym, puszystym spodzie, nasączonym kawą espresso i włoskim likierem amaretto. Przekładany pysznym kremem mascarpone i posypany grubą warstwą kakao. Jeszcze lepsza wersja deseru tiramisu.



Spód:

• 100 g masła

• 2 jajka

• 170 g cukru

• 180 g mąki

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 100 ml mleka


Krem:

• 4 żółtka

• 170 g drobnego cukru do wypieków

• 500 g sera mascarpone

• 2 łyżeczki żelatyny w proszku

• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)

• 100 ml wody

• 3 łyżki likieru amaretto

• 300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

    Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło.
    Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
    Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy.
    Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
    Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
    Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
    Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.

Źródło:kewstiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz