wtorek, 15 maja 2012

Tort Pavlovej

Na przygotowanie tego niezwykłego tortu potrzeba zaledwie 25 minut! Najlepiej smakuje z kwaskowymi owocami, które równoważą słodki smak bezy.

Składniki:

-4 białka
-250g cukru
-400 ml śmietanki kremówki
-ok. 300 g owoców, najlepiej kwaśnych
-esencja waniliowa
-2 łyżki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
-1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
-szczypta soli


Sposób przygotowania: 

1. Bialka ubic ze szczyptą soli,  gdy sa sztywne ubijac nadal i dodawac cukier, ubijac az zupelnie sie rozpusci, nastepnie dodac esencje waniliowa lyzke octu winnego i 2 lyzki maki kukurydzianej.
2. Rozlozyc na papierze do pieczenia, w ksztalcie okregu.
3. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C, po pieciu minutach zmniejszyc do 150°C.
4. Piec okolo 50 - 70 min, uwazajac, zeby beza sie nie przypalila.
5. Jesli za szybko brazowieje zmniejszyc temperature.
6. Nie przerazac sie, jak beza po wylaczeniu piekarnika opadnie.
7. Po wystudzeniu, beze odwrocic na druga strone.
8. Zrobic bita smietane, nalozyc n beze i na wierzch polozyc owoce.
9. Poniewaz beza jest slodka, dla rownowagi lepiej dodac owoce kwasne.
10. Poniewaz teraz nie sezon ja dodalam maliny mrozone i niestety takie ciasto trzeba zjadac od razu, bo soczek plynie.
11. Moja propozycja owocow na ciasto to porzeczki, kivi, marakuja.
Smacznego!!!
 
źródło:domowy-przepis.pl
ilustracja: tesco.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz