Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie cieniutkie piersi)
- pół opakowania sera feta
- olej (tłuszcz do smażenia)
- śmietana (18% lub 22%)
- przyprawy (ostra papryka, bazylia, sól)
Sposób przygotowania:
Piersi należy przekroić wzdłuż, tak aby z jednej piersi powstały dwie cieniutkie. Następnie rozklepujemy mięso tłuczkiem. Śmietanę przelać do dużego naczynia. Do śmietany dolewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy - całość mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy przygotowane mięso. Piersi moczymy w marynacie około 3 godzin. Następnie każdą pierś faszerujemy kawałkiem sera feta i zawijamy w rulonik. Aby roladki się nie rozklejały możemy użyć wykałaczek lub nitki. Zawinięte roladki posypujemy ostrą papryką i smażymy na wolnym ogniu. Najpierw smażymy pod przykryciem (ok. 15 min.) potem bez przykrycia (ok. 10-15 min.). Mięso można podlewać bulionem w trakcie smażenia. Tak przygotowane roladki najlepiej podawać z małymi ziemniaczkami lub ryżem, do tego proponuje sos czosnkowy i pomidorowy. Życzę smacznego!
źródło: pychotka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz